Administrație Favorite Viața la țară 

Costel Brateș, primar Stelnica: „Cât voi fi primar nu voi externaliza gestionarea deșeurilor și alimentarea cu apă!”

Costel Brateș nu acceptă, sub nicio formă, să predea gestionarea celor mai importante două servicii locale, gunoiul şi apa.

Comuna Stelnica are în acest moment serviciu propriu de colectare a deșeurilor și serviciu propriu de alimentare apă și canalizare, lucruri la care ţine foarte mult primarul Costel Brateş.

Având sub control cele două servicii, tarifele percepute populației sunt printre cele mai mici din județul Ialomița.

Problema este că schimbările legislative repetate limitează din ce în ce mai mult posibilitatea comunităților locale de a-și gestiona singure cele două servicii vitale pentru cetățeni.

„Legislația ne obligă să facem acea sortare a deșeurilor municipale iar din punct de vedere tehnic și logistic nu putem să facem acest lucru și suntem nevoiți să ne îndreptăm către un operator.

 Tot ceea ce se întâmplă în momentul de față, conform legislației europene, ne forțează pe noi, comunitățile locale, să renunțăm la gestionarea acestor servicii, fie că este vorba de gestionarea deșeurilor, fie că este vorba de serviciile de alimentare cu apă și canalizare.”, explică situaţia Costel Brateş, primarul comunei Stelnica.

Mi-am dorit ca atâta vreme cât sunt primar la Stelnica aceste servicii să rămână în jurisdicția noastră. Să fie servicii de calitate, asigurate 24 de ore din 24, cu apă de calitate și la un preț rezonabil. (COSTEL BRATEȘ, primar Stelnica)

Costel Brateş: „România nu este respectată la nivel european”

Administraţia locală, prin strategia propusă de primarul Costel Brateş, susţinută de consilierii locali, a reuşit să reducă foarte mult cheltuielile la serviciul de alimentare cu apă şi canalizare.

Au fost montate două instalaţii cu panouri fotovoltaice la staţia de alimentare cu apă şi la staţia de epurare prin care a fost redus la minim costul cu energia electrică, principalul element de cost în preţul de furnizare al apei către populaţie.

În ceea ce priveşte investiţia în reţeaua de canalizare, în acest moment procentul de racordare a gospodăriilor din Stelnica la rețea este de sub 30%, procent considerat prea mic de primarul Brateș, cel care se lovește de refuzul oamenilor de a se alinia unei Directive a Uniunii Europene.

„Regretul meu este că, deși a fost un partener serios și a respectat întocmai toate cerințele europene, România nu a fost răsplătită pentru eforturile pe care le-a făcut din punct de vedere financiar. Și amintesc doar faptul că România nu a fost primită în spațiul Schengen. Iar pentru a ne întoarce la Ialomița, lovitura sub centură dată anul acesta fermierilor nu este de acceptat sub nicio formă!”, este de părere Costel Brateş, primarul comunei Stelnica.

Related posts