DIGITTEH, proiect de succes în creșterea competențelor prin educație digitală și creativitate
DIGITTEH, proiect cofinanțat din Fondul European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, a ajuns la final.
DIGITTEH a propus un ambițios program de educație digitală și creativitate prin stagii de practică invovative în Ialomița.
Aproape 200 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a de la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Slobozia și Liceul Tehnologic „Sfânta Ecaterina” Urziceni au avut ocazia de a cunoaște realitățile unui loc de muncă dacă doresc să dezvolte o carieră în anumite calificări.
Este vorba de meserii ca tehnician desenator pentru construcții și instalații, tehnician mecanotrist, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician în activități economice, tehnician în turism și tehnician în contractări și achiziții.
Stagiile de practică organizate în cadrul proiectului s-au desfășurat la agenții economici parteneri în proiect sau la parteneri de practică cooptați, alături de care se află Uniunea Generală a Industriașilor din România, filiala Ialomița, în calitate de colaborator permanent.
Instruirea practică le-a oferit posibilitatea elevilor să utilizeze echipamentele și dotările din proiect dar și pe cele din dotarea partenerilor.
Elevii au dobândit astfel competențe specifice viitoarei calificări, deprinderi ce le oferă încredere în propriile abilități. Ei au avut ocazia de a învăța, în afara lucrurilor specifice locului de muncă, să fie disciplinați, să-și gestioneze eficient timpul, să aibă inițiativă, gândire logică și critică.
Sunt lucruri ce nu pot fi învățate într-o sală de curs ci prin activitate practică aplicată în domeniul de interes și în viitoarea meserie pe care vor s-o îmbrățișeze.
Rezultatele obținute în proiectul DIGITTEH sunt remarcabile
-
94 de elevi certificați la încetarea calității de participant, 51 elevi care și-au găsit un loc de muncă, 44 dintre ei în mediul rural, 10 elevi care urmează studii/cursuri, din care 7 în zona rurală.
-
193 elevi au beneficiat de informare, orientare educațională/profesională și consiliere profesională/de carieră de tip clasic și de tip inovativ
-
98 elevi înscriși pentru participarea la stagiile de practică, identificați în cadrul activităților de orientare care dețin abilități antreprenoriale, au participat la cursul de competențe antreprenoriale în anii școlari 2020 – 2021 și 2021 – 2022.
-
98 elevi au beneficiat de activitatea de dezvoltare competențe antreprenoriale, prin activități tip firmă de exercițiu (14 firme de exercițiu create) și de dezvoltare a spiritului antreprenorial competitiv prin organizarea unei competiții antreprenoriale și târg de firme de exercițiu.
-
166 elevi, înscriși la stagiile de practică, au participat la 12 concursuri de meserii pentru evaluarea rezultatelor obținute în urma programelor de învățare la locul de muncă și obținerea de premii.
-
Un sistem online accesibilizat, de informare coordonată, în ambele sensuri: de la companii/sectorul privat către rețeaua unităților de învățământ profesional și tehnic, privind nevoile lor de instruire, precum și de la unitățile de învățământ profesional și tehnic către sectorul privat, pentru a răspunde nevoilor actuale și viitoare ale pieței muncii, la nivel regional /local, cu aplicabilitate în realizarea de parteneriate angajatori – unități de învățământ profesional și tehnic, realizat și pus în funcțiune.
-
20 parteneriate angajatori – unități de învățământ tehnic/profesional sunt semnate în vederea derulării viitoarelor stagii de practică pentru elevii din învățământul profesional tehnic într-un mediu de muncă real și în deplină concordanță cu aspirațiile de carieră ale elevului participant.
Mare mea dragoste este resursa umană și acest lucru mi-a plăcut să fac. Am considerat că pot face mai mult aducând aceste proiecte și lucrând cu oamenii care și-au dorit să fie alături de noi. (ELENA ȘERBĂNESCU, manager proiect DIGITTEH)
Elena Șerbănescu: „Trebuie să fim mai aproape unii de ceilalți pentru că avem nevoie unii de ceilalți”
Desfășurat mai mult de jumătate într-o perioadă de pandemie, cu multe dintre activități în regim on-line ori în întâlniri restrânse impuse de rigorile respectării normelor de sănătate, proiectul DIGITTEH derulat de SERVEL Slobozia a ajuns la final și se bucură de bilanțul peste așteptările inițiale.
„Platforma DIGITTEH a fost parte a proiectului, un instrument util ce este actualizat permanent și pe care ni-l dorim a fi o punte de legătură între elevi și angajatori. Avem nevoie de astfel de platforme în care să fim mai aproape unii de ceilalți pentru că avem nevoie unii de ceilalți.
Am încercat să aducem această finanțare europeană pentru elevii care ies de pe băncile unităților de învățământ și care au nevoie de sprijin în identificarea acelor locuri de muncă la care visează.”, a spus Elena Șerbănescu, managerul proiectului DIGITTEH la conferința de final. (VEZI AICI galerie foto de la eveniment!)
SERVEL Slobozia a împlinit 20 de ani de la implementarea primului proiect bazat pe resurse umane. Se întâmpla în mai 2002 și era un proiect derulat prin AJOFM Ialomița pentru șomerii din zona Fetești.
În ultimii ani societatea comercială a mai derulat proiecte de anvergură în Valea Ciorii, în localitatea Traian și în localitatea Ciulnița.