Eveniment Favorite 

NICOLAE SITARU, ELSIT CIOCHINA: „Dacă plouă cultura de porumb este loteria câştigătoare!”

CALCULE. Preţul porumbului a început să scadă dar este cu 10% mai mare decât anul trecut. Fermierii care au fost inspiraţi atunci când au înfiinţat culturile şi au avut costuri mai mici pot încheia anul agricol pe plus.

Nicolae Sitaru, unul dintre cei mai mari producători agricoli din Ialomiţa şi organizatorul evenimentului anual ZIUA PORUMBULUI estimează producţii bune pe suprafeţele cultivate cu porumb, cel puţin la fel de mari ca în 2017. Spre norocul său, anul acesta a plouat şi aportul de apă a contribuit decisiv la rezultatele obţinute pe solele cultivate de ELSIT Ciochina chiar dacă acestea se află într-o zonă unde irigaţiile lipsesc cu desăvârşire.

Domnule Sitaru a fost pe plus cultura porumbului în 2018 sau fermierii s-au lovit de aceleaşi probleme perene?

Problemele perene rămân. Producţia la porumb începe să nu mai depindă atât de mult de aceste probleme obişnuite pe care le au fermierii, ţine mai mult de condiţiile atmosferice. Dacă este un an cu ploaie atunci se face mai mult porumb, dacă e secetă atunci producţiile sunt mult mai mici. Anul acesta am avut ploaie şi se pare că facem, vom vedea dacă mai mult sau mai puţin ca anul trecut, eu sper să fie măcar producţia din 2017 în ceea ce mă priveşte.

Cu preţurile cum stăm?

Preţurile au fost un pic mai bune pe contracte futures, toată lumea aştepta să crească preţul şi dintr-o dată a început să scadă. Este oarecum firesc ca în perioada în care se culege cel mai mult porumb toată lumea să vrea să profite şi să mai scadă preţul. Dincolo de asta, comparativ cu anul trecut, preţul porumbului acum este un pic mai mare, aproximativ 10%.

Acoperă această creştere de 10% creşterea costurilor pe hectarul cultivat cu porumb?

Dacă se face o producţie bună porumbul este o cultură profitabilă care acoperă cheltuielile şi rămâi şi cu bani. Depinde şi ce cheltuieli sunt şi ce pricepere are fiecare. Spre exemplu poţi să ai o cultură de porumb care să te coste 3.500 – 4.000 lei hectarul şi să faci 12 tone şi poate cu aceeaşi bani investiţi să faci 5 tone. Totul depinde de ce alegeri faci, când ai semănat, ce sămânţă ai folosit, cât şi cu ce ai erbicidat, ce preţuri ai plătit pe produsele folosite…

Asta înseamnă că agricultura românească rămâne la stadiul de loterie?

Ca de obicei, dacă nu plouă agricultura este loterie curată, dacă plouă loteria este câştigătoare, dacă nu ai pierdut şi din păcate micii fermieri sunt cei mai expuşi la risc.

Agricultorii aşteaptau „Ziua Porumbului” pentru a afla ultimele tendiţe în ceea ce priveşte seminţele şi tratamentele la porumb. Ce se va întâmpla anul acesta?

Din păcate pesta porcină africană ne-a dat planurile peste cap şi oficialităţile au considerat că este riscant dacă are avea loc a noua ediţie ZIUA PORUMBULUI. Dacă aşa s-a hotărât că nu este bine să o facem respect decizia. Este o decizie pe care nu vreau să o comentez, dacă astfel se elimină posibilitatea de a extinde şi mai mult aria de răspândire a pestei porcine africane nu avem ce să facem şi o respectăm. Să ne ajute Dumnezeu ca pesta porcină africană să nu ajungă şi la complexul de la Căzăneşti! Dacă nenorocirea s-ar produce nu am vrea să existe suspiciunea că reuniunea noastră anuală din câmp a contribuit la acest lucru!

 

 

Related posts