Tradiția culinară ialomițeană, premiată la festivalul LA CASA TUDORII
Tradiția culinară din Ialomița a fost reprezentată în zeci de standuri la evenimentul patronat de Consiliul Județean Ialomița.
Festivalul – concurs prin care a fost celebrată tradiția culinară ialomițeană și-a desemnat câștigătorii. Degustătorii au avut serios de furcă în a departaja zecile de produse autohtone, care mai de care mai inedite și delicioas.
Evenimentul LA CASA TUDORII 2023, ajuns deja la a unsprezecea ediție, a fost din nou organizat ca la carte de Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița.
La reușita Festivalului – concurs de tradiție culinară ialomițeană au pus umărul instituțiile județene de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Ialomița: Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița, Muzeul Național al Agriculturii, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița și Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomița, alături de autorități ale administrației publice locale și diferite entități ale societății civile.
Trofeul Festivalului LA CASA TUDORII, ediția 2023, în valoare de 2.500 lei, a fost câștigat de Școala Profesională “Areta Teodorescu” Grivița (foto) pentru tradiționalitate, originalitate și diversitate.
DĂ CLICK AICI pentru galerie foto de la evenimentul LA CASA TUDORII, ediția 2023!
Cei mai buni dintre cei buni în promovarea și păstrarea tradiției culinare ialomițene
Secțiunea MÂNCĂRURI CALDE, ADULȚI
Locul 1: Familia Mirică – Giurgeni (2.000 lei) – ciorbă de pește
Locul 2: Comunitatea Rușilor Lipoveni – Bordușani (1.500 lei) – psounyk (budincă de orez)
Locul 3: Primăria Ciulnița (1.000 lei) – rață cu varză
Secțiunea MĂNCĂRURI CALDE, ELEVI
Locul 1: Colegiul Național “Mihai Viteazul” Slobozia (2000 lei) – chifteluțe de mămăligă și scrumbie afumată în sos de ardei copți
Locul 2: Școala Profesională Traian (1500 lei) – ciorbă de spanac cu lapte acru
Locul 3: Școala gimnazială Ciulnița (1000 lei) – tocană cu carne și cârnați
Secțiunea PREPARATE CULINARE RECI (ANTREURI), ADULȚI
Locul 1: “Mărculeştencele iscusite” – Comuna Mărculești (2000 lei) – scovergi cu aromă de Bărăgan
Locul 2: Muzeul Național al Agriculturii Slobozia (1500 lei) – aperitiv cu pastă de jumară și rachiu de fructe
Locul 3: Conacul lui Noro – Gimbășani (1000 lei) – imam bayîldî
Secțiunea PREPARATE CULINARE RECI (ANTREURI), ELEVI
Locul 1: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești (2000 lei) – fasole bătută
Locul 2: Școala Profesională Bordușani (1500 lei) – ardei umplut cu miez de pâine, măsline și hamsii
Locul 3: Școala Profesională “Ion Man” Broșteni, echipa cadrelor didactice A-RROMA (1000 lei) – mămăligă la grătar
Secțiunea PREPARATE DE PATISERIE ȘI COFETĂRIE, ADULȚI
Locul 1: “Veteranele” – Luciu (2000 lei) – pâine de casă
Locul 2: “Mărculeştencele iscusite” – Comuna Mărculești (1500 lei) – nuci umplute cu cremă
Locul 3: Chiriac Elena – Comuna Vlădeni (1000 lei) – ghizmana
Secțiunea PREPARATE DE PATISERIE ȘI COFETĂRIE, ELEVI
Locul 1: Școala Gimnazială Giurgeni (2000 lei) – scutecele lui Hristos
Locul 2: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară “Anghel Saligny” Fetești (1500 lei) – pesmeți
Locul 3: Școala Albești (1000 lei) – tăvălită cu nucă
Secțiunea PREPARATE CONSERVATE ȘI SEMICONSERVATE, ADULȚI
Locul 1: Conacul lui Noro (2000 lei) – dulceață de gogonele
Locul 2: “Mărculeştencele iscusite” – Comuna Mărculești (1500 lei) – dulceață de gogonele cu miez de nucă
Locul 3: “Delicatețurile soacrei” – Comuna Mihail Kogălniceanu (1000 lei) – salată de crudități
Secțiunea PREPARATE CONSERVATE ȘI SEMICONSERVATE, ELEVI
Locul 1: Școala Gimnazială “Mihai Viteazul” Fetești (2000 lei) – mâncare de gutui
Locul 2: Colegiul Național “Grigore Moisil” Urziceni (1500 lei) – zacuscă de dovlecei
Locul 3: Liceul Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza” Slobozia (1000 lei) – zacuscă de vinete