Administrație Favorite 

VICTOR MORARU ARE IDEI: O jumătate de milion euro pentru o platformă betonată denumită pompos heliport

Victor Moraru, președintele PSD al Consiliului Județean Ialomița, și-a pus angajații să-i calculeze costul pentru un heliport în curtea Spitalului Județean de Urgență. Valoarea estimată ajunge la 550.000 euro.

Victor Moraru, ajuns la final de mandat, vrea să intre în istoria județului drept președintele sub comanda căruia s-a turnat o platformă betonată la un cost de 500 euro pe metru pătrat.

Bugetul județului Ialomița a pierdut aproape 600 miliarde lei vechi (echivalentul a 12,5 milioane euro) prin noua regulă de distribuire a fondurilor trimise în teritoriu de la bugetul statului.

Gaura financiară impresionantă pentru orice ialomițean nu a avut darul de a-l speria câtuși de puțin pe Victor Moraru.

Președintele Consiliului Județean Ialomița pentru încă patru – cinci luni, nu vrea să ierte nicio ocazie de a toca după bunul plac banii din ce în ce mai puțini din visteria județului.

Platforma betonată există, ea trebuie doar modernizată

O investiție necesară la Spitalul Județean de Urgență Slobozia se transformă doar într-o nouă ocazie pentru anumite firme abonate la banul public să mai încaseze chiar și într-un an greu din punct de vedere financiar.

Victor Moraru a introdus pe lista de proiecte în prima ședință a anului 2020 ideea realizării unui heliport.

Generoasa inițiativă pălește când vezi cifrele aruncate pe hârtie de „specialiștii” pe care-i are în subordine și care nu ies din cuvântul președintelui Consiliului Județean Ialomița.

Oameni plătiți cu salarii demne de funcționarii instituțiilor Uniunii Europene au umflat nesimțit de mult costurile lucrării.

Cifrele sunt astronomice dacă ne gândim că viitorul heliport, ca să păstrăm denumirea oficială, se face pe amplasamentul actual unde aterizează acum elicopterele SMURD.

Terenul este plan, stabil, fără fenomene fizico-geologice de instabilitate sau de degradare.”, descriu autorii lucrăturii starea actuală a locației.

Mai mult, „…pe sub teren nu trec rețele de utilități, nu sunt obligații de servitute, nu există condiționări constructive determinate de starea tehnică și de sistemul constructiv al unor construcții existente în amplasament.”

Ei bine, în ciuda terenului „virgin” care nu necesită decât realizarea unei platforme betonate și iluminat pentru aterizări de timp de noapte, costurile estimate sunt exorbitante.

Cifre aruncate din pix spre aprobarea consilierilor județeni

Nota de plată totală a viitorului heliport de la Spitalul Județean de Urgență ajunge la 2,63 milioane lei, echivalentul a aproape 550.000 euro.

Din descriere aflăm că elicopterul va avea o zonă a prizei de contact și de decolare cu diametrul de 11 m (aproximativ 95 mp).

Se va realiza o zonă de apropiere finală și de decolare de 15 x 15 m (225 mp) și o arie de siguranță de 24,4 x 24,4 m (595,36 mp).

Autorii proiectului nu spun dacă se va turna beton și pe aria de siguranță dar chiar și cu această zonă luată în calcul costul pe metru pătrat este enorm.

2,2 milioane lei raportat la 915 mp reprezintă un cost mediu de 2.404 lei/mp, fix 500 euro.

Nu, nu este prețul pe metru pătrat al vreunei vile de lux ci costul unei banale platforme de beton amenajată pentru aterizarea elicopterelor SMURD.

Pe lângă costul estimat al lucrării, investiția pune la bătaie cu dărnicie bani publici pentru documentația aferentă. Un „mizilic” de 430.000 lei.

130.000 lei se dau pentru întocmire studiu teren, studiu topografic și de obstacolare, studiu geotehnic și studiu meteorologic.

90.000 lei costă întocmirea documentației tehnico-economică, faza studiu de fezabilitate, obținerea certificatului de urbanism, acorduri, avize și alte studii necesare îndeplinirii obiectivului.

130.000 lei achită elaborare proiect tehnic, deviz estimativ, PAC, asistența tehnică.

Verificarea tehnică înseamnă alți 40.000 lei iar dirigenția de șantier se plătește tot cu 40.000 lei.

În fine, execuția lucrărilor, valoare estimată, reprezintă un efort bugetar de 2,2 milioane lei.

Proiectul va fi supus dezbaterii consilierilor județeni la ședința de miercuri a Consiliului Județean Ialomița, prima din acest an.

Cum majoritatea asigurată de oamenii PSD și ALDE face și desface bugetul județului de aproape patru ani doar cu vrea președintele Victor Moraru aprobarea heliportului de lux are șanse mici să fie împiedicată.

Related posts