Administrație Eveniment Favorite Politică 

IALOMIȚA: S-au stabilit Consiliile. Cine cu cine se va alia?

În Ialomița niciun partid nu a reușit să obțină majoritate simplă în Consiliul Județean ori în Consiliile Locale ale Municipiilor.

Ialomița a votat duminică aleșii locali pentru următorii patru ani. În urma centralizării voturilor au fost stabilite numărul de mandate de consilieri județeni și consilieri locali pentru formațiunile politice ori Alianțele care au făcut pragul electoral.

Consiliul Județean Ialomița este dominat de stânga

Consiliul Județean Ialomița are un număr de 30 mandate de consilieri județeni și pe Marian Pavel, președinte din partea PSD. La alegerile de duminică au votat 115.428 ialomițeni pentru lista de consilieri județeni, puțin peste 50% din total, dar foarte mulți, aproape 8.500 dintre ei, au ales să-și anuleze voturile.

PSD a obținut cele mai multe voturi și, implicit, a primit și cele mai multe mandate. În urma redistribuirii voturilor date pentru partidele care nu au trecut de pragul electoral, componența Consiliului Județean Ialomița pentru următorii 4 ani este: 14 consilieri județeni PSD, 10 consilieri județeni PNL și 6 consilieri județeni Pro România.

Celelalte partide, dintre care trebuie să remarcăm negativ ALDE, formațiune cu un vicepreședinte de Consiliu Județean și alți doi consilieri județeni în perioada 2016 – 2020, nu au strâns suficiente voturi pentru a prinde măcar un singur loc.

Rămâne de văzut cu cine se va alia Marian Pavel (foto), președintele PSD dar și președintele Consiliului Județean, pentru a face majoritate: cu un Pro România care i-a distrus tradiționalul scor electoral social-democrat, sau cu PNL, partid care are tot atâția consilieri județeni ca și în ultimii patru ani, perioadă în care a stat în opoziție.

Sursele noastre bine informate ne-au precizat că alianța PSD – Pro România la Consiliul Județean este ca și parafată. Există însă o unică și mare condiție: Victor Moraru, ex-președintele instituției, să rămână cu rol decorativ de simplu consilier județean căruia să-i fie permis doar să ridice mâna când i se cere și să deschidă gura doar ca să-l laude pe actualul președinte. Adică să se comporte exact cum le-a impus el consilierilor județeni PSD în perioada 2016 – 2020!

Municipiul Slobozia este dominat de stânga

În ciuda faptului că PNL a reușit să obțină fotoliul de primar al municipiului Slobozia pentru prima dată în ultimii 30 ani, bucuria lui Dragoș Soare a pălit instant când s-au numărat voturile pentru Consiliul Local Slobozia.

În urne au introdus buletine de vot 16.202 alegători (37,27%), dintre acestea 420 fiind nule. Structura rezultată în urma redistribuirii voturilor este: 9 mandate PSD, 7 mandate PNL și 5 mandate Pro România.

Practic, dacă PSD și Pro România se vor uni în Consiliul Local, actualul primar liberal va fi izolat, fără posibilitatea de a avea măcar un singur viceprimar liberal, deci practic anihilat în toate proiectele de anvergură pe care ar dori să le facă pentru municipiul Slobozia.

Rămâne de văzut dacă Dragoș Soare va accepta și, apoi, dacă va obține o majoritate împreună cu PSD ori una cu Pro România, un compromis obligatoriu dacă nu vrea să aibă parte de un blocaj perpetuu în Consiliul Local.

Interesant va fi de urmărit dacă PSD, prin consilierul Alexandru Potor (în eventualitatea că rămâne consilier municipal, postură în care noi nu-l vedem decât cel mult până la alegerile parlamentare), va trece peste supărarea că a pierdut mandatul de primar din cauza lui Adrian Mocioniu și se va alia cu acesta în Consiliul Local doar de dragul de a-i face împreună cu acesta zile amare primarului Dragoș Soare care i-a bătut la vot pe amândoi!

Municipiul Urziceni e floare rară, e de dreapta

Liberalul Constantin Sava a câștigat fără (prea) mari emoții încă un mandat de primar, nici el nu le mai ține socoteala. Cu toată pleiada de mandate din palmares, primarul nu a reușit să scoată suficienți consilieri municipali pentru a avea majoritate simplă și, cel mai probabil, va fi obligat să ofere în schimbul susținerii postul de viceprimar.

La Urziceni au votat 5057 alegători pentru listele de consilieri locali (36,7%), 155 alegând să-și anuleze votul. În urma redistribuirii voturilor a rezultat o structură teribil de pestriță: 8 mandate PNL, 5 mandate PSD, 2 mandate USR-PLUS, 1 mandat Pro România și 1 mandat Partidul Ialomițenilor.

Primarul Constantin Sava are nevoie de un singur consilier altul decât liberal pentru a face majoritatea simplă și nu va avea vreo problemă să-l obțină, are de unde alege: e prieten și cu Pro România, prin Victor Moraru, dar și cu Partidul Ialomițenilor, prin Marinică Cazacu. Asta dacă nu cumva are un om infiltrat și în Alianța USR-PLUS!

Municipiul Fetești este dominat de stânga

La Fetești au votat pentru Consiliul Local 9891 alegători (36,43%) și s-au contabilizat 421 voturi nule. Cele 19 mandate de consilieri municipali au fost obținute de doar trei formațiuni politice: 8 PSD, 8 PNL și 3 Pro România.

Aici lucrurile par mai clare ca oriunde, un pact între social-democrați și liberali fiind exclus după toate câte s-au spus între cele două tabere politice în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale.

Primarul PSD Laurențiu Șonchereche va avea, cel mai probabil, un viceprimar de la Pro România pentru a avea majoritatea simplă mult-visată.

În ceea ce privește PNL, putem spune că liberalii au dezamăgit în alegerile pentru Consiliul Local Fetești, având în vedere că au avut-o pe localnica Luminița Barcari candidat la președinția Consiliului Județean Ialomița, iar la Primărie l-au reactivat pe Gheorghe Catrinoiu, primar PNL timp de opt ani în perioada 2008 – 2016, candidatură care, iată, s-a întors ca un bumerang împotriva lor.

Related posts